Goda liv i kollapsen

Gemensam och individuell motståndskraft. För sociala rörelser och engagerade samhällsbyggare.

Sjö i Ångermanland sommartid

Om

Beredskap är ett ämne som engagerar mer än på länge. För inte så länge sedan var det en förutsättning för överlevnad att ha en beredskap inför vintern och i den mån det var möjligt för svårare tider. Sedan dess har beredskap omvandlats till Prepping och en hobby med bitvis tveksamma förtecken. Sinnebilden av en Prepper har varit den relativt välbärgade vita mannen som byggt sin bunker och fyllt den med vapen och konserver. Den här mentaliteten hänger kvar nu när behovet av beredskap blir uppenbart för allt fler i efterdyningarna av Covid och den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Samtidigt har beredskap alltid funnits som ett behov inom sociala rörelser. Vad är inte strejkkassa, arbetslöshetskassa och sjukförsäkring om det inte är former av beredskap.

Inför en aktioner och demonstrationer har jag varit del av vängrupper som förberett sig mentalt inför de olika omständigheter som kan tänkas möta oss och praktiskt ordnat med utrustning, kommunikationsvägar och förnödenheter.

Vi går mot en osäker framtid där det finns några påtagliga hot som vi kan organisera och mobilisera inför. I det arbetet är beredskap ett viktigt perspektiv. Vi går mot ett vildare och varmare klimat i förändring. Just nu mobiliserar också mörka krafter som kämpar emot grundinställningen att alla människor är lika mycket värda och har lika stor rätt till liv, hälsa och välfärd.

Den här utvecklingen leder också till några dilemman. Hur balanserar aktivister i sociala rörelser behovet av beredskap mot behovet av att agera här och nu? Hur väger aktivister behovet av motstånd mot den rådande ordningen mot behovet av att bygga det nya samhället i skalet av det gamla? Hur kan aktivister bygga kapacitet i folkliga rörelser mot en bättre värd mot behovet av att ta hand om sig själv utan att bränna ut sig.

Det och många andra tankar om beredskap, prepping och sociala rörelser ligger bakom prepp.fritext.org

Jag som skriver just för tillfället är pappa, småbrukare, hobbyfotograf, löneslav, linux-nörd och mycket annat. Jag heter Jonathan och är bosatt i Ångermanland. Syftet med bloggen är att skapa ett rum för att prata om beredskap i sociala rörelser utifrån en frihetlig socialistisk värdegrund, utan att lämna utrymme för återskapande av de förtryck som lett oss fram till klimatkollaps och ökande klyftor i samhället.

Ett svar till ”Om”

  1. Profilbild för A WordPress Commenter

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *