Goda liv i kollapsen

Gemensam och individuell motståndskraft. För sociala rörelser och engagerade samhällsbyggare.

Illustrerar gemensam potatisodling

Potatis tillsammans

Potatisupproret är ett initiativ för att förmå fler att sätta potatis. Potatis är en fantastisk gröda som ger mycket näring och energi med relativt liten arbetsinsats. Det är också en gröda som är lätt att lyckas med. Potatisupprorets uppmaning är att odla potatis tillsammans för att fler ska få del av överskottet och målet är att skapa fredsberedskap.

I Edsele har det under flera års tid funnits en samförsörjningsgrupp som odlat potatis tillsammans och nu börjat bredda sin verksamhet. Samförsörjningsgruppen har inte tagit emot bidrag eller sålt överskottet. Alla som har deltagit i någon mån har fått sin andel av skörden och överskott har skänkts bort. Arbetet i Samförsörjningsgruppen har sedan bidragit till att inspirera Matvärnsrörelsen.

Tillsammans med några vänner har jag och några vänner inspirerats att odla potatis för vårt årsbehov. Såhär har vi gjort:

  1. Planerat: Vi bestämde vart vi skulle vara och gick igenom vad vi skulle göra.
  2. Skaffat utsäde: Utsäde ska egentligen vara kontrollerad sättpotatis som finns att köpa online och på många plantskolor.
  3. Plogat med en traktor som vi fått låna från en av mina fackkamrater.
  4. Sätta: I Lördags sågs vi där vi odlar och hjälptes åt att sätta potatisen. Vi grävde ner den i plogfårorna på 10 cm djup och plattade till landet.

Nu behöver vi kupa vid 2 olika tillfällen och skörda. Vi är 7 vuxna som sagt att de vill vara med och satte 100 kg potatis. Vi hoppas få ut 700 kg totalt, vilket skulle bli 100 kg per vuxen i gruppen och kommer bidra till en stor del av kosthållningen under året. Hemma hos oss lagrar vi potatisen på lastpallar i jordkällaren. Till vintern ska jag sätta ett tak över potatisen inne i jordkällaren eftersom det droppar mycket kondens från taket. Potatisen förvaras i vanliga potatissäckar.

Odla potatis tillsammans ökar vår gemensamma motståndskraft

Genom att odla potatis tillsammans får vi ett matlager inför vintern. Vi lär oss mer om att odla potatis, byter erfarenheter och blir mer kapabla människor. Vi utvecklar vårt samarbete och relationerna i gruppen. Arbetet i gruppen bidrar dessutom, precis som Kraftvärn, till att bygga tillit i gruppen. Potatisodlingen bidrar till att öka både gruppens och individens motståndskraft. Med den här texten skriver jag under Potatisupproret och stämmer in i uppmaningen. ”Alla sätta potatis – utom de tråkiga”

Arkivbild från Potatisupproret
Bild från andra orostider

Interagera för att skapa motståndskraft

https://aggregatet.org tipsade kamrat Samuel om en tänkvärd och bra text i Flamman där Tadzio Müller skriver ”Ett manifest för kollapsvänstern”. Müllers utgångspunkt är klarsynt i att krisen redan är här medans jag tycker att han kunde betonat mer att motstånd ändå gör skillnad. Varje utsläppsminskning minskar riskerna i den pågående klimatkollapsen. Det är i vilket fall väldigt positivt att Müllers perspektiv lyfts i Flamman och jag håller med om det mesta i hans skarpa budskap. Att bygga motståndskraft med strategiskt djup med målsättningen att leva goda liv i kollapsen tror jag skulle kunna omfamnas som en samlande vision för både motstånd och samhällsbyggande.

På Aggregatet finns en diskussionsplattform som ägs och förvaltas föreningsdemokratiskt av Kamratdataföreningen Konstellationen där jag är förtroendevald kassör i styrelsen. Att äga sina egen kommunikation skapar motståndskraft för sociala rörelser och där tror jag att vi gör en viktig samhällsbyggande insats i Konstellationen där vi också kämpar för rätten till att äga vår egen kommunikation mot Chat Control och andra initiativ som inskränker friheten på internet.

Lördag 8 juni organiserar Konstellationen en Picknick-manifestation mot Chat Control i Fatbursparken i Stockholm. Åk dit och visa ditt engagemang mot övervakning, fika och träffa kamrater.

I övrigt tjötar jag gärna på fedi och finns på Konstellationens instans Spejset.

Ett svar till ”Potatis tillsammans”

  1. […] Jonathan från Spejset har nu också börjat blogga om preppande utifrån ett gemensamt perspektiv. Det senaste inlägget handlar om att odla potatis tillsammans och bygga motståndskraft och är liksom tidigare inlägg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *