Goda liv i kollapsen

Gemensam och individuell motståndskraft. För sociala rörelser och engagerade samhällsbyggare.

Översikt över årets odlingar

Odlingsöverblick bädd 2024 och skogsträdgårdar för frihet

Kålväxter ska inte växa i samma jord på minst 4 år, eller 8, eller 20. Beroende på vem du frågar. Då kan de och mycket som planteras därefter drabbas av klumprotsjuka. Olika växter kräver olika mycket näring, och olika slags näring. Därför behövs något slags rotation mellan de olika odlingsraderna eller bäddarna.

Jag odlar utifrån en del permakulturtankar där perenna växter fyller en viktig roll. Mycket av permakultur handlar om hur en planerar odlingen utifrån växtplatsens och det lokala klimatets förutsättningar. James C. Scott beskriver i The Art of Not Being Governed hur perenner fyllt en viktig roll för flykt och beredskap i den transnationella regionen Zoomia i Sydostasien och säkert på många andra ställen. Säd är enkel att räkna, spåra och beskatta. Men hur beskattar du en rotknöl som ligger och växer tills det är dags att skörda den. En skogsträdgård kan dessutom finnas på en hemlig plats tills den behövs och på så sätt underlätta rörlighet för den som vill hålla sig undan slavpatruller, krigsherrar eller skattmasar. Skogsträdgårdar skapar på mer än ett sätt en infrastruktur för frihet. En skogsträdgård som ger oss allt vi behöver, när vi behöver det, med minimal arbetsinsats är också det ultimata beredskapsverktyget.

Skogsträdgårdar och perenna grönsaker är otroligt spännande men när en också odlar ettåringar huller om buller blir det lite svårt. Jag har inte kommit på ett bra sätt att beskriva min odlingar och därför dragit mig för att göra det, men jag vill ju inte drabbas av klumprotsjuka. Kålens välfärd fick mig att äntligen ta tag i att göra en översiktskarta. Och vilken karta det blev sen. Jag känner mig jättenöjd. Allt är väldigt amatörmässigt och inget är skalenligt, men den fyller sitt syfte och jag lärde mig en massa under processen. Bilden är handtecknad med blyerts och färgpennor. Inskannad och sammanfogad med siffror i Gimp. Det hela tog ungefär en eftermiddag och kostade tre A4 ark och några hektowatt el.

Jag har tre huvudsakliga odlingsområden. Pommelunda, där alla bäddar fått en siffra (A1, A2, A3 och så vidare och buskarna fått en bokstav (AA, AB, AC). Jordkällaren (B) och Infarten (C). Varje område får sedan en kolumn i ett Libreoffice Calc-blad, och varje bädd och buske en cell. Nu återstår bara att försöka komma ihåg vad som planterades vart säsongen 2022 och säsongen 2023.


https://aggregatet.org/c/odling finns en gemenskap för att diskutera odling. Odling är en fin ingång till tankar om omställning och hållbarhet. Det är som bekant nyttigt att ta i lite jord ibland.

Det finns mycket god inspiration till skogsträdgårdsodling så som Skogsträdgårdsbloggen från Stjärnsund.

Jag gick en lärorik kurs med Ylvali Groblad https://www.groblads.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *