Goda liv i kollapsen

Gemensam och individuell motståndskraft. För sociala rörelser och engagerade samhällsbyggare.

Antifascism är självförsvar, antifascism är beredskap

Det finns vissa frågor där det inte finns några gråzoner. Fascism är en sådan fråga, som det inte går att vara neutral till. Fascism används ibland som en gummirubrik för att beskriva allt som är dåligt och det kan vara luddigt att förstå vad som menas med fascism. Samtidigt går det en röd tråd från den historiska fascismen under Mussolini, till fascistisk mobilisering och terrorism idag.

Onsdagen den 24 april blev ett möte om antifascism attackerat med rökbomber i Gubbängen. På lördag samlas för att visa att vi är fler som aldrig kommer acceptera våldet som den växande fascismen för med sig.

Datum: 27 april 12.00

Plats: Gubbängstorget

Mer information kommer snart.

¡NO PASARÁN!

https://www.gnistor.se/event/2024-04-27-manifestation-mot-rasistiskt-vald/


Antifascism är varken mer eller mindre än motståndet mot fascism. Antifascist är den som menar allvar med att inte acceptera att människor diskrimineras eller far illa på grund av sin religion, sin etnicitet eller andra aspekter av sin identitet. Antifascist är den som bestämt sig för att aldrig acceptera ett nytt Auschwitz. Oavsett om det är i Tyskland, Sverige eller Gaza. Antifascism är att mena allvar med principen om alla människors lika värde. Eftersom fascister vill dela in människor i den som är mer eller mindre värd och den som ska ha mer eller mindre att säga till om. Det handlar alltid om en ideologi som kompromissar med människovärdet för att ge vissa människor makt på andras bekostnad.

Fascismen är anti-demokratisk till sin natur eftersom den vänder sig emot tanken om att varje människas röst är lika mycket värd eller att människor ska få påverka beslut i den mån de påverkas av konsekvenserna av beslutet. Fascismen är auktoritär och därför ett hot mot människors liv och hälsa. I Alan Moores ”V for Vendetta” finns en träffsäker skildring av en fascistisk dystopi i linje med Margaret Thatchers politik för Storbritannien. I boken skildras ett samhälle där människor inte är fria att vara sig själva och där allt som avviker från den norm regimen önskar kriminaliseras. Sedan Sverigedemokraterna började bli en parlamentarisk kraft att räkna med har många reagerat på att samhället på ett liknande sätt utvecklats mot fascism. En utveckling som accelererat sedan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna svikit tidigare löften och ställningstaganden för att kunna regera med stöd av Sverigedemokraterna.

En ökande fascism i samhället innebär också att rasistiska våldsverkare och terrorister känner sig styrkta och berättigade att begå övergrepp och terror. Det här känns igen från mordet på Gerard Gbeyo 1995, Theodor Engströms terrordåd i Visby 2022 och i attacken i Gubbängen idag den 24 april.

Tidöpartierna kompromissar med Sverigedemokraterna och använder sin makt för att demonisera civil olydnad och protest samt kringskära oppositionens möjligheter att bedriva politik. Samtidigt legitimeras och bekräftas Sverigedemokraternas samhällssyn. Regeringens politik urholkar rättssäkerheten och bekräftar alla farhågor om ett sluttande plan mot fascism till följd av att samarbete med Sverigedemokraterna inleds. Det är lätt att föreställa sig hur nästa steg i denna utveckling kan se ut. Rysslands utveckling mot fascism är mest extrem, där oppositionella utsätts för våld, sexuella övergrepp, rättsövergrepp och mord.

Fascismen är ett hot mot liv och hälsa. Engagemang och aktivism mot fascism är självförsvar och ett försvar av ett öppet samhälle där människor kan leva fullvärdiga liv. Fascism är själva uttrycket för en auktoritär eller totalitär stat en livsbejakande människa behöver göra motstånd mot. En beredskap utan anti-fascism är inte värd namnet.


Jag har haft tanken på det här inlägget ett tag, men med tanke på attacken i Gubbängen mot Vänster- och miljöpartiet så kändes det aktuellt att skriva. Attacken är naturligtvis oacceptabel och även om jag inte är Vänsterpartist eller partipolitisk så känns det viktigt att uttrycka solidaritet och omtanke utifrån det som skett. Vi delar motståndet mot fascismen.

Jag postar ofta under hashtaggen #prepppeppmastodoninstansen Spejset som är öppen för var och en som accepterar föreningen konstellationens regler.

Diskutera och kommentera gärna inlägget på Lemmy-instansen Aggregatet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *